Soarele, energia viitorului

poza 2f_subcapitol Soarele_v2

sursa: http://globalsolar.com.mx/


Cererea mondiala de energie (16 Twh / an) poate fi satisfacuta din surse traditionale (combustibili fosili) si / sau regenerabile.
Rezervele de combustibili fosili pot acoperi, cumulat, necesarul de energie pentru 96 ani (energia nucleara › 12 ani; gazele naturale › 13 ani; petrolul › 15 ani si carbunele › 56 ani).

Nu e placut sa ne gandim ca aceste rezerve se epuizeaza in mai putin de 100 ani, nici sa ne imaginam existenta noastra in acele conditii (scenariile sumbre de filme SF ar fi apropiate de realitatea viitoare…)

Unele surse de energie regenerabila (valuri, biomasa, hidro, geotermala) pot acoperi doar partial necesarul anual. Energia eoliana ar fi capabila – in ipoteza dezvoltarii infrastructurii si exploatarii optimale – sa satisfaca consumul, la limita.

Avem insa o speranta, un sprijin puternic: SOARELE.
Cu energia sa de 1500 ori mai mare decat consumul anual, soarele este capabil sa sustina comunitatea umana. Cu conditia sa dezvoltam infrastructura de captare, stocare si exploatare. Si mai ales, cu conditia de a ne dezvolta mentalitatea si vointa politica necesare pentru a “comuta energetic” de pe surse fosile pe regenerabile / soare.

soarele4