Concepte actuale de case

Incepand cu anii ‘80, diverse concepte de case durabile sau eficiente energetic au fost dezvoltate in Europa si in lume. Mai intai au aparut “casele solare” (numite astfel pentru ca erau dotate cu panouri solare termice / fotovoltaice), urmate de casele cu “consum redus de energie” (tipic cu 25-50% sub cerintele minime ale normativelor), apoi de “casele de 3 litri”, sau de casele “cu energie zero”, sau “cu emisii zero”. Desi aceste dezvoltari izolate nu s-au coagulat intr-un curent unitar – fapt determinat si de lipsa unor reglementari clare in domeniu – iar definitiile conceptelor variaza de la tara la tara, s-au impus totusi cateva curente in ultimii 10-20 ani, curente pe care le punctam in continuare.

 

pasiva
sursa: www.//www.hel.fi

Casa Pasiva (Passivhaus)

sau casa cu consum energetic foarte redus

Definitia exacta – data de Institutul Passivhaus din Germania – este foarte tehnica si se refera la un set de 9 parametri energetici si termici ai cladirii, cu limite stricte de variatie. Cel mai adesea este descrisa prin: “necesarul de incalzire sub 15 KWh / mp*an”.

In proiectarea si executia caselor pasive, accentul se pune pe:
- Izolarea aproape perfecta a constructiei: fara neetanseitati, fara punti termice, ferestre “low u-values”
- Utilizarea ventilatiei mecanice controlate, pentru improspatarea aerului
- Toate echipamentele casei (pompe de caldura, de circulatie, boilere, frigidere, etc.) sunt eficiente energetic si cu consum redus
- Energetic se bazeaza pe pompe de caldura si pe folosirea energiei solare pasive (atat a caldurii / luminii, cat si a umbrei, prin orientarea casei si a accesoriilor constructiei)

Au fost promovate mai ales in Tarile Nordice.

Principalele inconveniente ale acestui concept se refera la strictetea izolarii termice (materiale, tehnologii de executie), care limiteaza fezabilitatea tehnica si creste mult costurile.

pozitiva
sursa: www.hhs-architekten.de (Manfred Hegger)


 
 
De aceea, casa pasiva a evoluat catre conceptul de

Casa cu Energie Pozitiva
(Plus Energy House)

casa ce dispune de surse proprii de energie regenerabila, ce depasesc consumul la nivel anual. Ea are aceleasi cerinte tehnice ca si casa pasiva, dar nu atat de drastice. Provocarea cea mai mare o reprezinta insa stocarea si recuperarea caldurii, pentru utilizarea in sezonul rece. Majoritatea covarsitoare a cazurilor folosesc in acest scop pompele de caldura, cu dezavantajul costurilor destul de prohibitive (pentru Romania, cel putin).

 

activa
sursa: www.//www.activehouse.info/

Casa Activa (Active House)

A fost promovata de “Active House Alliance”, o alianta de producatori si institutii din domeniul energetic si al materialelor de constructii, avand drept obiective principale:
- Coagularea unui grup cat mai mare in jurul principiilor casei active si impartasirea cunoasterii in domeniu (site, evenimente, etc.)
- Activitatea de informare si lobby fata de Comisia Europeana si forumurile nationale in scopul influentarii legislatiei in constructii in directia elaborata de alianta.
Active House Vision este un concept integrat de locuinta care ofera un climat (mai) sanatos si (mai) confortabil, fara a influenta negativ mediul. Trei arii sunt importante:

1. Confortul – se vizeaza un climat interior confortabil si sanatos, prin asigurarea luminii, temperaturii, aerului proaspat, de calitate.
2. Eficienta energetica – Casa activa este eficienta energetic; foloseste surse de energie regenerabila proprii, din sisteme colective situate in apropiere sau din reteaua electrica nationala
3. Mediul înconjurator – interactioneaza pozitiv (ecologic) cu mediul pe toata durata sa de viata, prin folosirea optima a resurselor (de ex. apa) si prin integrare arhitecturala si culturala locala.

Studiind casele active realizate, se remarca tehnologiile sofisticate pentru controlul luminii si ventilatiei, asociate inevitabil cu costuri foarte mari (de altfel, aceste case au fost realizate ca pilot în scop de cercetare, nu dezvoltate ca proiecte imobiliare cu scop comercial).

“In spiritul ultimelor tendinte, am conceput si realizat Casa Solaris “.